Image
Vilken lördag det blir på Solvalla!

Vilken lördag det blir på Solvalla!

I morgon är det dags att avgöra Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium när Solvalla arrangerar sin Superlördag som förutom Oaks och Kriteriet innehåller ytterligare två Grupp I lopp då även UET Elite Circuit Finale och UET Grand Prix avgörs under lördagen.

Utöver nämnda lopp så körs det även V75 Finaler på Solvalla så man kan med gott samvete säga att det verkligen är en Superlördag på Solvalla så bara att gratulera publiken som kan få se så många fantastiska hästar under en och samma tävlingsdag!

Här skall vi dock koncentrera oss på våra svenska klassiska treåringslopp Svenskt Trav-Oaks och Svenskt Trav-Kriterium och vi har som vanligt gjort en genomgång av båda finalerna och tittat på hästarnas stammar samt vilka som är de duktiga uppfödarna bakom finalisterna.

Om vi börjar med att titta på vilka hingstar som lyckats bäst när det gäller antal finalister så är det två hingstar som sticker ut lite. Face Time Bourbon har med tre finalister fördelat på två finalister i Oaks och en i Kriteriet. Även Fourth Dimension har tre finalister men han har koncentrerat sig på Kriteriet då samtliga finalister är med i den finalen.

Hack i häl bakom Face Time Bourbon och Fourth Dimension jagar Maharajah och Southwind Frank med två finalister vardera. Maharajah har sina finalchanser i Svenskt Trav-Kriterium medan Southwind Frank har en finalist i varje final.

Det är fyra avelshingstar som har lyckats med bedriften att vara morfar till två finalister. Det är Muscle Hill två i Oaks, Raja Mirchi två i Kriteriet och Andover Hall samt Muscles Yankee som är morfar till en i vardera final.

Var 24 finalplatser som stod på spel när uttagningsloppen kördes och hela tre uppfödare lyckades med att plocka hem två av finalplatserna!

Sisyfos Breeders AB har vi skrivit om tidigare att de har ett kanonår och även till Svenskt Trav-Oaks lyckades man kvala in två finalister! Am Bloodstock AB har hållit sig framme i tidigare årgångslopp och i Svenskt Trav-Kriterium har man två chanser att vinna även treåringarnas största lopp efter att ha plockat hem årets Derby. Tredje uppfödaren med två finalchanser är Menhammar Stuteri AB och här har man chans att plocka hem båda storloppen då man har en finalist i varje lopp!

Tittade ni på uppfödarstatistiken vi presenterade tidigare i veckan? Då är ni kanske inte överraskade över vilka tre uppfödare som har två finalister då det är en tidig ”seriefinal” i racet om vem som skall bli vinstrikaste svenska uppfödare 2023. Det är nämligen ettan, Am Bloodstock, tvåan, Menhammar och trean Sisyfos Breeders i den statistiken som har två finalchanser var!

Här kan du läsa stammarna och se vem som är uppfödare till finalisterna

Information

 

ASVT | Vi arbetar för bättre villkor i sporten i allmänhet och för bättre förutsättningar för uppfödarna i synnerhet.

 

logo liggande

Följ oss

 

Följ oss på våra sociala kanaler. Där finns det mesta av det bästa. 

Facebook
Instagram