Image

Del 1 - Förbered dig på hemmaplan

Alla kan ropa in en häst på någon av Trottex stora
unghästauktioner: Elitauktionen och Kriterieauktionen.

För att köpa häst krävs ingen särskild registrering men det finns ändå flera viktiga saker att tänka på innan ett eventuellt hästköp.
Det handlar bland annat om att förbereda sig, titta på och informera dig om de hästar du är spekulant på och att ha ordnat med finansieringen innan auktionen börjar.

AUKTIONSKATALOGEN

Det är här allt börjar! I katalogen finns all information kring auktionen; plats, tider för visning, boende, kommunikationer, första utrop och hästsportmässan, auktionsvillkor, olika blanketter samt hästarna till salu och deras fadershingstar.
Katalogen kan beställas från ASVT:s webshop, [+] Gå vidare
Den finns också att köpa på närmsta travbana.


Hästarna

Varje auktionshäst presenteras med en egen sida i katalogen. Sidan är fylld med information om hästen; färg, kön, härstamning och moderslinjen samt om hästen är anmäld till Breeders´ Crown och annan information som säljer anser viktig att uppmärksamma spekulanter på. Det kan till exempel vara om hästen är röntgad för osteochondros (OCD eller lösa benbitar).
Dessutom finns uppgifter om BLUP, som är ett bra verktyg:
BLUP-talet är en uppskattning av förväntat avelsvärde. Medeltalet för populationen ligger på 100. BLUP-talet beräknas på egna prestationer, framför allt i åldern 3-5 år samt vilka prestationer föräldrar och syskon har.
För att räkna ut en auktionshästs BLUP-värde adderas faderns och moders BLUP-tal och divideras på 2.
På sidan finns också kontaktuppgifter till säljaren.

Så här läser du en katalogsida [+] Gå vidare

Mer information om hästarna finns också på Online-sidan. På den sidan lägger säljarna upp bilder, videoklipp, länkar till hemsidor och annan information om sina hästar. Sidan är uppdelad i  olika undersidor, en för varje auktionsdag i det fall då auktionen spänner över flera dagar.

Obs! Om en häst är registrerad som mockinländare får den inte starta i klassiska lopp som Svenskt TravDerby, Svenskt TravKriterium och Stochampionatet.
Hästar som ännu inte har chipmärkts är preliminärt registerade hos Svensk Travsport. Alla betäcknings- och fölavgifter är betalda och säljaren ansvarar för att hästens identitet är den rätta.


Fadershingstar

Alla fadershingstar med avkommor till salu på auktionen finns med i katalogen. Där listas hingstens härstamning och egna prestationer, om hingsten är ny eller beprövad i aveln samt vinstrikaste avkommor.


ASVT:s hemsida

På ASVT:s hemsida finns också uppgifter om dels föreningens verksamhet, fakta och information kring avel och uppfödning med mera, dels Trottex auktioner. Varje auktion har sin egen sida med aktuell information som till exempel tider, program, strykningar och villkor.


Köpa häst

Är ni ett gäng som vill köpa häst tillsammans är det en god idé att vända sig till en tränare som kan hjälpa till eller till ett andelsbolag. ASVT är delägare i andelsbolaget Easy KB som har lång erfarenhet av andelsköp.
Inför årets Kriterieauktion har Easy KB också ett speciellt koncept inriktat på att ropa in unghäst på auktionen.
Easy KB hjälper också till med all administration och alla praktiska frågor.
Mer information får du via tel 018-12 40 04 eller på www.easykb.se


Köparens ansvar

Från klubbslaget ansvarar köparen för hästen. Trottex samarbete med försäkringsbolaget Folksam innebär att hästen automatiskt är försäkrad direkt och i en månad utan kostnad när du köper den.
Inför ett eventuellt köp är det också bra att veta att inga hästar får bli kvar på auktionens visningsområde över natten. Kan du inte ta hem hästen direkt så hjälper Trottex till med att ordna plats på ett så kallat hästhotell där den stallas upp tillfälligt. Kostnaden 2016 för hästhotellet är 400 kronor per natt samt 750 kronor (Skråmsta Stuteri), 950 kronor (Svärdbro Gård) för transporten dit.  Moms tillkommer.


Finansiering

Redan innan auktionen måste du tänka igenom hur du vill finansiera ditt hästköp.
Trottex kan nämligen inte ta emot kontanter som betalning för en inropad häst under auktionen.
Läs mer om finansieringsfrågor i auktionskatalogen.

Men det finns flera andra bra alternativ:

- Postväxel
Skaffa den via den egna banken innan auktionen. Du får tillbaka mellanskillnaden om postväxeln är på ett högre belopp än du sedan handlar för.

- Swish
För att kunna betala med Swish så måste du förbereda detta med att:
- Installera Swish i din mobiltelefon.
- Kontrollera så att du inte har en för låg spärr på maxbelopp att överföra.
- Lägg in mottagarnummer till Trottex, 123-173 36 17 i dina kontakter.
Maxbelopp att överföra via Swish är 150 000  kr/vecka.

- Auktionskonto
Det innebär att du sätter in pengar i förväg och som du sedan kan handla för. Blir det pengar över förs dessa tillbaka till dig. För att skaffa att auktionskonto fyller du i blanketten längst bak i katalogen och skickar den tillsammans med ett insättnings- eller överföringskvitto till Trottex. Obs! Det måste göras några dagar före auktionen, se auktionskatalogen för deadline.
Ladda ner här [+] Gå vidare

- Check
Det är ett användbart alternativ men tänk på att hästen stallas upp på det hästhotell som Trottex samarbetar med tills checken har lösts in (första vardagen efter auktionen) och att köparen då står för kostnaden för hästhotellet

- Grönt kort
Trottex kan bevilja köpare 10-30 dagars kredit genom att utfärda ett grönt kort. Det innebär att du skriver på en skuldförbindelse vid auktionen och sedan får en faktura på beloppet. Om kredittiden överstiger 10 dgar utgår 16 procents årsränta.
I katalogen finns blankett för att ansöka om grönt kort men den kan också laddas ner här [+] Gå vidare

Information

 

ASVT | Vi arbetar för bättre villkor i sporten i allmänhet och för bättre förutsättningar för uppfödarna i synnerhet.

 

logo liggande

Följ oss

 

Följ oss på våra sociala kanaler. Där finns det mesta av det bästa. 

Facebook
Instagram