Image

Del 1 - Förbered dig på hemmaplan

Alla kan ropa in en häst på någon av Trottex stora
unghästauktioner: Elitauktionen och Kriterieauktionen.

För att köpa häst krävs ingen särskild registrering men det finns ändå flera viktiga saker att tänka på innan ett eventuellt hästköp.
Det handlar bland annat om att förbereda sig, titta på och informera dig om de hästar du är spekulant på och att ha ordnat med finansieringen innan auktionen börjar.

AUKTIONSKATALOGEN

Det är här allt börjar! I katalogen finns all information kring auktionen; plats, tider för visning, boende, kommunikationer, första utrop och hästsportmässan, auktionsvillkor, olika blanketter samt hästarna till salu och deras fadershingstar.
Katalogen kan beställas från ASVT:s webshop.
Den finns också på de flesta travbanorna.


Hästarna

Varje auktionshäst presenteras med en egen sida i katalogen. Sidan är fylld med information om hästen; färg, kön, härstamning och moderslinjen samt om hästen är anmäld till Breeders´ Crown och annan information som säljer anser viktig att uppmärksamma spekulanter på. Det kan till exempel vara om hästen är röntgad för osteochondros (OCD eller lösa benbitar).
Dessutom finns uppgifter om BLUP, som är ett bra verktyg:
BLUP-talet är en uppskattning av förväntat avelsvärde. Medeltalet för populationen ligger på 100. BLUP-talet beräknas på egna prestationer, framför allt i åldern 3-5 år samt vilka prestationer föräldrar och syskon har.
För att räkna ut en auktionshästs BLUP-värde adderas faderns och moders BLUP-tal och divideras på 2.
På sidan finns också kontaktuppgifter till säljaren.

Så här läser du en katalogsida [+] Gå vidare

Mer information om hästarna finns också på Online-sidan. På den sidan lägger säljarna upp bilder, videoklipp, länkar till hemsidor och annan information om sina hästar. Sidan är uppdelad i  olika undersidor, en för varje auktionsdag i det fall då auktionen spänner över flera dagar.

Obs! Om en häst är registrerad som mockinländare får den inte starta i klassiska lopp som Svenskt TravDerby, Svenskt TravKriterium och Stochampionatet.
Hästar som ännu inte har chipmärkts är preliminärt registerade hos Svensk Travsport. Alla betäcknings- och fölavgifter är betalda och säljaren ansvarar för att hästens identitet är den rätta.


Fadershingstar

Alla fadershingstar med avkommor till salu på auktionen finns med i katalogen. Där listas hingstens härstamning och egna prestationer, om hingsten är ny eller beprövad i aveln samt vinstrikaste avkommor.


ASVT:s hemsida

På ASVT:s hemsida finns också uppgifter om dels föreningens verksamhet, fakta och information kring avel och uppfödning med mera, dels Trottex auktioner. Varje auktion har sin egen sida med aktuell information som till exempel tider, program, strykningar och villkor.


Köpa häst

Är ni ett gäng som vill köpa häst tillsammans är det en god idé att vända sig till en tränare som kan hjälpa till eller till ett andelsbolag. ASVT är delägare i andelsbolaget Easy KB som har lång erfarenhet av andelsköp.
Easy KB hjälper också till med all administration och alla praktiska frågor.
Mer information får du via tel 018-12 40 04 eller på www.easykb.se


Köparens ansvar

Från klubbslaget ansvarar köparen för hästen. Trottex samarbete med försäkringsbolaget Folksam innebär att hästen automatiskt är försäkrad direkt första 24 timmarna utan kostnad när du köper den.
Inför ett eventuellt köp är det också bra att veta att inga hästar får bli kvar på auktionens visningsområde över natten. Kan du inte ta hem hästen direkt så hjälper Trottex till med att ordna plats på ett så kallat hästhotell där den stallas upp tillfälligt mot en avgift som betalas av köparen.


Finansiering

Redan innan auktionen måste du tänka igenom hur du vill finansiera ditt hästköp.
Trottex kan nämligen inte ta emot kontanter som betalning för en inropad häst under auktionen.
Läs mer om finansieringsfrågor i auktionskatalogen.

Information

 

ASVT | Vi arbetar för bättre villkor i sporten i allmänhet och för bättre förutsättningar för uppfödarna i synnerhet.

 

logo liggande

Följ oss

 

Följ oss på våra sociala kanaler. Där finns det mesta av det bästa. 

Facebook
Instagram