Grattis till V75 vinsten!
februari 12 2018 0 kommentar

Grattis till V75 vinsten!

Vi ringde till Ulf Eliasson på Ribbingstorp för att gratulera till lördagens uppfödarvinst på V75. Ulfs uppfödning Ready Ribb vände ju ut och in på motståndet på sista långsidan och var smått överlägsen i mål.

Ulf är en rutinerad uppfödare som skaffade sin första fölmärr i början av 1970-talet och min första uppfödning kom 1974 berättar Ulf. Fast intresset fanns tidigare då min pappa började med travhästuppfödning redan 1962 här på Ribbingstorp men som sagt var mitt första ”egna” föl fick jag 1974 men sedan har det blivit en ca 350 uppfödningar. Nu förtiden så är det inte samma tryck på uppfödningen utan vi har tagit det lite lugnare på senare år och jag har bara kvar 4 fölston varav två är betäckta och skall få föl i år.

Har dock varit en fantastisk resa och vi har fått uppleva en Derbyseger med Jet Ribb och en hel del andra fina vinster och många fina hästar har vi fött upp och vi har haft sju miljonärer som har börjat sina dagar här på gården! Jet Ribb är som Derby vinnare den klart vinstrikaste, nästan 6,7 miljoner, av våra uppfödningar och både han och Grace Ribb som tjänade över två miljoner ligger begravda här på gården. Jet Ribb levde tills han var 27 år och förutom sitt liv som pensionär så fick han gå på sommarbete med ettåringarna och vara lite ordningsman.

I lördags såg Ready Ribb till att bli miljonär även han då han vann 3140 metersloppet på ett väldigt imponerande sätt då han stod för en riktig svepning på sista långsidan. Ready Ribb är en häst som har haft väldigt mycket otur i sitt liv och han har för det första säkert galopperat bort en miljon i loppen men han har haft otur även i livet och bland annat blivit opererad för njursten och då var det nära han fick sätta livet till.

Ready Ribb visade dock gnista och vinnarinställning även vid sidan av banan och kämpade sig tillbaka men det har dock inte gått på räls hela tiden med honom säger Ulf. Jag ägde Ready Ribbs mamma Joyous Sound tillsammans med Hans Adielsson men när han flyttade till England för att träna galopphästar så ville han inte ha kvar några hästar i Sverige så då köpte jag även Hans del i henne.

Att det blev Ready Cash som blev hennes partner var kanske inte meningen från början utan vi hade tänkt att gå till Meaulnes du Corta men Hans hade sett Ready Cash vinna ett fyraåringslopp på Vincennes och sa att honom skall du ta och det har ju visat sig att han hade rätt den gode Hans.

Ready Ribb föddes i Frankrike men togs hem till Sverige när Joyous Sound hade blivit dräktig igen med Ready Cash och fölet i magen blev helsystern Joy Ribb som var riktigt nära att nå miljonen då hon slutade på 983 700 kronor på kontot. Syskonen Ready och Joy Ribb är mamma Joyous Sounds två vinstrikaste avkommor men hon har även en son efter Raja Mirchi som nästan har nått halvmiljonen nu som sexåring och i magen finns det ett syskon till honom berättar Ulf då hon nu är dräktig med Raja Mirchi igen.

Att hon skulle bli en bra avelsmärr var väl inte helt oväntat säger Ulf då hon tjänade drygt halvmiljonen och vann nästan var tredje start och var på plats varannan start ungefär. Nu var det visserligen lite av Hans Adielssons signum som tränare att bara starta när hästarna hade chans men det gav givetvis förhoppningar om att hon skulle bli ett bra avelssto.

Hoppar vi ett steg till bakåt i stamtavlan och tittar på mormor Diamond Smiles så förstår vi att Ready Ribb har papperna i ordning för pappa till Diamond Smiles är Valley Victory och hans inverkan på den amerikanska aveln känner ju de flesta till och mamma till Diamond Smiles är ju den smått legendariska Delmonica Hanover som bland annat vann Prix d’Ameriqué 1974.

Så även om Ulf nu för tiden inte föder upp lika många hästar längre så finns det all anledning att tro att han har många fina stunder kvar att njuta av när hans uppfödningar startar!

Tomas Nilsson
Tomas Nilsson